Vihreitä valmentajia

DSCF2218Miltä kuulostaisi, jos säännölliseen luonnossa liikkumiseen ja aktiiviseen elämäntapaan olisi kaupunkilaisellekin tarjolla ohjattu, helppo ja luonteva väylä? Luonnossa liikkuminen tapahtuisi lähialueilla, lajivalikoima olisi monipuolinen, ei tarvitsisi huolehtia välineistä, kohteet vaihtelisivat ja henkilökohtainen valmentaja motivoisi, opettaisi ja huolehtisi ohjelman suunnittelusta puolestasi. Kynnys elämäntapamuutoksen aloittamiseen luonnossa liikkuen olisi matala, ja luontoympäristö vaikuttaisi samalla myönteisesti henkiseen hyvinvointiin ja palautumiseen. Samaan yhteyteen sopisi luontevasti oppi terveellisestä ja luonnonmukaisesta ravinnosta – luomuliikuntaa ja luomuruokaa.

DSCF2154Kuntokeskusympäristössä toteutettuna tällaiselle on jo pitkään ollut nimikin: personal training. Henkilökohtaisella valmennuksella alkaa jo olla perinteitä, ja koulutettujen valmentajien ja erityisesti valmennettavien määrä on voimakkaassa kasvussa. Omaan hyvinvointiin panostaminen on hyväksyttyä, ja elämäntapamuutoksessa tarvittavan avun hankkiminen on jo arkipäivää.

On mainiota, että ihmiset ovat löytäneet henkilökohtaisen valmennuksen, ja moni on sitä kautta päässyt kiinni terveempään elämään. Personal training on kuitenkin vahvasti kiinnittynyt kuntosaliharjoitteluun. Eikä siinä mitään: kuntosaliharjoittelu on erinomaista kuntoilua, jota itsekin harrastan. Silti personal training -ilmiö edustaa ainakin mielikuvatasolla tietyllä tapaa normaalista elämästä eristettyä liikuntaa sekä erityisen tarkkoja ja osin keinotekoisia ruokavalioita. On paljon elämäntapamuutosta kaipaavia ihmisiä, jotka vierastavat sisällä laitteissa tapahtuvaa liikkumista sekä proteiinipatukoiden ja palautusjuomien tankkaamista.

DSCF1292Olisiko aika kenties kypsä luonnossa liikkumisen, arkiliikunnan ja luonnollisen mutkattoman ruokavalion ympärille rakentuvalle henkilökohtaiselle valmennukselle? Osaaminen ja arkiymmärrys tällaisista terveellisen elämäntavan peruselementeistä on katoavampi luonnonvara kuin uskommekaan. Lisäksi monelle kynnys sisäliikuntaan on suuri ja harvan tavoitteena on fitnessbuumista huolimatta täydellinen vartalo.

DSCF0921Tavallinen vasta-argumentti luontoliikuntaan liittyville palveluille on se, että kyllä suomalaiset osaavat liikkua omatoimisesti luonnossa eikä siihen sen kummempaa ohjausta tarvita. Mutta onko tällä hetkellä kasvukeskuksissa tai niiden lähellä edes tarjolla laadukkaita luonnossa liikkumisen palveluita? Palveluita, joissa olisi sovellettu aivan uudenlaisia lähestymistapoja luontoliikuntaan? Palveluita, joissa olisi pyritty madaltamaan perinteisiä luontoliikunnan esteitä, kuten epävarmuutta turvallisuudesta, saavutettavuutta tai välineiden puutetta? Palveluita, joita olisi tuotteistettu saati markkinoitu aktiivisesti? Palveluita, jotka perustuisivat pitkäjänteisyyteen tai kenties vaikkapa jäsenyyteen? Varmasti esimerkkejä kaivamalla löytyy, mutta ei suinkaan ruuhkaksi asti. Monessa järjestössä toki tehdään arvokasta työtä luontoliikunnan edistämiseksi. Seikkailupuistot taas ovat eräs esimerkki uudesta ilmiöstä, mutta ne perustuvat enemmän rakennettuun ympäristöön kuin uuteen palveluun.

DSCF0823Kuten seikkailupuistot, myös monet muut uudet palveluideat rantautuvat meille ulkomailta. Myös luonnossa liikkumisen ympärille rakentuvista personal trainer -palveluista on jo esimerkkejä maailmalta. Esimerkiksi Australiassa ja Isossa-Britanniassa on henkilökohtaisia valmentajia, jotka perustavat valmennuksensa täysin ulkona liikkumisen ympärille ja korostavat markkinoinnissaan luonnon monipuolisia henkisiä ja fyysisiä hyvinvointivaikutuksia. He ovat nostaneet ulkona liikkumisen toimintaansa ohjaavaksi tekijäksi ja keinoksi erottautua kovassa kilpailussa. Valmennukseen osallistuminen on tehty asiakkaalle helpoksi siten, että liikuntasessio alkaa suoraan kotiovelta tai siinä hyödynnetään lähellä sijaitsevia ulkoilualueita. Esimerkkeinä lajeista mainittakoon juoksu, sauvakävely, pyöräily, lihaskuntoharjoittelu luonnossa tai vaikkapa jooga puistossa. Osa valmentajista tarjoaa myös säännöllisiä liikuntatunteja ryhmille erilaisten ulkolajien parissa. Idea on sama kuin monissa kuntokeskuksissa, joissa asiakas voi valita monipuolisesta ryhmäliikuntakalenterista itseään kiinnostavat tunnit.

DSCF1217Luonnossa liikkumiseen perustuva henkilökohtainen valmennus on vain yksi ajatus uudenlaisista tavoista lähestyä luontoliikuntaa. Tärkeämpää kuin yksittäiset uudet palvelut on se, että myös luonnossa liikkuminen elää ajassa kiinni ja uusia ideoita kokeillaan rohkeasti. Yhteiskunta ja ihmisten tottumukset muuttuvat, joten uusille palveluille syntyy jatkuvasti elintilaa.

Teksti ja kuvat: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Liikuntatieteiden maisteri Viljo Kuuluvainen työskentelee Luonto liikuttamaan -hankkeen suunnittelijana Lieksassa.

8 ajatusta artikkelista “Vihreitä valmentajia

 1. Susanne Blomqvist

  Havahduin samaan ajatukseen reilu pari vuotta sitten ja luonto- ja liikunta-alan ammatinharjoittajana päätin tehdä asialle jotakin täällä pääkaupunkiseudulla. Eli tismalleen kirjoituksen kaltaista toimintaa on jo ihan oikeasti olemassa! Yritykseni Kuukunen t:mi on tarjonnut luontoliikunnan ohjausta yksittäisille asiakkaille ja pienille työyhteisöille reilun vuoden ajan nimikkeellä Läheltä luontoon. Yhtenä perusajatuksena on, että lajit vaihtuvat, mutta aina liikutaan ulkona. Palaute on ollut erinomaista! Eli tarvetta ja kysyntää on, suurimpana haasteena on kuinka asiakkaat löytävät palvelun.

  Vastaa
 2. Viljo Kuuluvainen

  Kiitos Susanne kommentista! Todella hieno juttu, että olet lähtenyt kehittämään tällaista palvelua. Ja mikä parasta, kysyntää on löytynyt ja olet saanut hyvää asiakaspalautetta. Hyvä kun nostit esiin myös työyhteistöt, sillä myös heille luontoliikuntapalveluilla voi olla paljon tarjottavaa. Ei vain fyysisen toimintakyvyn näkökulmasta vaan myös esimerkiksi luovuuden ja yhteishengen kehittämisen osalta.

  Viestintä ja markkinointi on varmasti pienelle toimijalle haasteellista ja sen vuoksi palveluja on vielä vaikea löytää. Olisi kaikkien kannalta hyvä, että alalle tulisi lisää tekijöitä, jolloin tietoisuus palveluista kasvaisi ja palveluntarjoajat voisivat viestiä myös yhdessä.

  Toinen hyvä esimerkki alan toimijasta on pääasiassa Punkaharjulla toimiva Kuntoon Luonnossa. He tarjoavat myös luonnossa toteutettavaa henkilökohtaista valmennusta.

  Vastaa
 3. Tarja Jaakkola

  Hei. Täällä toinen ”vihreä valmentaja”. Toimin Tammelassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen vieressä Hämeen Järviylängöllä ja olen nyt reilun vuoden ajan tarjonnut palveluita myös tällä ajatuksella. Vielä ei menestys täällä maaseudulla ole ollut suurta. Kuten sanoitte, markkinointi ei pienellä yksin töitä tekevällä yrittäjällä ole yksinkertaista, joten palveluiden löytäminen asiakkaalle ei ole helppoa. Paras markkinointikeino ovat tyytyväiset asiakkaat! Niitä kertyy pikku hiljaa ja sana kulkee… Jotain yhteistyövirityksiä voisi ehkä tehdä? Olen myös haudutellut samantyyppistä ajatusta puutarhaharrastajille…

  Vastaa
 4. Marko Räsänen

  Hienoja ajatuksia, peukutan kovasti! Olen itse myös pyöritellyt tämän tapaisia ajatuksia, koska luontoa on kaikkialla ja hienoja paikkoja löytyy, mutta kovin yksin saa metsässä kulkea. Ihmiset kaipaavat (osin tietämättään…) tukea luonnossa liikkumiseen ja ehkä tosiaan lähiluonto on niin itsestään selvää meille, että sitä ja sen mahdollisuuksia ei huomata ja osata arvostaa. Tuotteistamisella ja verkostoitumalla tässä on varmasti mahdollisuuksia kannattavalle liiketoiminnallekin!

  Vastaa
  1. Tarja Jaakkola

   Minusta tuntuu, että eniten tukea luonnossa liikkumiseen tarvitsevat nuorehkot perheet ja nuoret aikuiset. Heistä suuri osa on ikävä kyllä erkaantunut luonnosta ja sen tuottamasta hyvästä olosta ja usein eivät tiedä mihin mennä tai eivät uskalla lähteä luontoon itsekseen. Tämä asia näkyy myös maaseudun kuntakeskuksissa, ei pelkästään isoissa kaupungeissa.

   Vastaa
 5. Viljo Kuuluvainen

  Mukava huomata, että aiheesta viriää keskustelua. Eiköhän tässä olisi potentiaalia jatkokehittelyä ajatellen. Kuulisin mielelläni käytännön kokemuksia vastaavankaltaisia juttuja jo toteuttaneilta, ja samalla voisi miettiä, miten viedä ideaa eteenpäin. Minulle voi laittaa vaikka sähköpostia: viljo.kuuluvainen@metsa.fi

  Vastaa
 6. lauratahkokallio

  Kiitos Anttoonio oivaltavan tekstisi ja kauniiden kuviesi jakamisesta! Luonnossa liikkuminen tekee tosiaan aisteille hyvää. Helsingin Sanomissa oli hiljattain juttu, jossa todettiin, että aivoissamme on tällä hetkellä ruuhkaa. Luonnossa liikkuminen voi auttaa löytämään keinoja hallita tuota ruuhkaa.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s