Marraskuu, ohi syyskuu ja läpi repaleinen lokakuu

Ulkona liikkumisessa on mielenkiintoiset ajat. Talvi painaa päälle, mutta kelit vaihtelevat. On pimeää ja kylmää. Räntääkin sataa, mutta lumipeite ei vielä välttämättä valaise maisemaa ja sukset saavat toistaiseksi olla vielä varastossa suuressa osassa Suomea.  Sää voi vaihdella paljonkin, ja esimerkiksi pidempien retkien suunnittelu käy vähemmän kokeneille, meille tavallisille liikkujille, työlääksi. Toisaalta pimeyden ja lumen vaihtelu tuo maisemaan jänniä tunnelmia. Ja illalla voi tehdä jännittävän retken tutulle polulle taskulampun valossa.IMG_7008

Viime aikoina on keskusteltu paljon suomalaisten vähäisestä liikkumisesta. Se alkaa olla melkoinen kansanterveydellinen ja taloudellinenkin haaste. Loppusyksyn sää liukkaine sateisine keleineen tai lyhyine päivineen ei ainakaan helpota ulkona liikkumista.IMG_5781

Ehkäpä tässä olisikin haasteen paikka meille kaikille, pohdin sohvalla tarkkaillessani räntäsadetta pihalla. Jo presidentti Urho Kekkonen totesi aikanaan, että jokainen syy olla ulkoilematta on tekosyy. Jo yksikin liikkumiskerta saa aikaan positiivisia vaikutuksia kehossa. Vaikutusta on vireystilasta aineenvaihduntaan. Ei siis sovi aliarvioida satunnaistakaan liikuntaa. Parempi sekin kuin ei mitään.

Alkutalvi onkin oivallista aikaa löytää uusia luontoliikuntakohteita läheltä ja miksei kauempaakin. Kun päivät ovat lyhyitä ja kelit haastavia, voi keskittyä lyhyempiin reitteihin ja pienempiin kohteisiin. Metsähallitus on tunnettu kansallispuistoista ja retkeilyalueista, Suomen upeimmista luonnosta, mutta tiesitkö, että helmiä saattaa löytyä myös lähialueeltasi? Metsähallituksen luontopalvelujen hallinnassa on noin 500 muuta suojelualuetta ympäri Suomea, ja osa niistä sijaitsee myös lähellä kaupunkien ja kuntien keskustaa ja asutusta. Lisäksi Metsähallitus ylläpitää lukuisia kalastus- ja metsästyskohteita. Myös kuntien ylläpitämät luontokohteet takaavat sinulle arkiset ja juhlallisemmatkin kokemukset luonnossa.

Kalajoen hiekkasärkät lähellä Kalajoen keskustaa valittiin maisemallisesti arvokkaaksi alueeksi Pohjois-Pohjanmaalla. Lisätietoja alueen reiteistä löytyy osoitteesta www.retkikartta.fi.

Kalajoen hiekkasärkät lähellä Kalajoen keskustaa valittiin maisemallisesti arvokkaaksi alueeksi Pohjois-Pohjanmaalla. Lisätietoja alueen reiteistä löytyy osoitteesta http://www.retkikartta.fi.

Ja tässä tulee itse haaste. Haastan teidät jokaisen säästä huolimatta liikkumaan marraskuun ajan vähintään yhdellä uudella tai entuudestaan tutulla luontoliikuntakohteella joka viikko. Se voi olla arki-illan liikuntaa tai viikonlopun retki.  Mukaan kannattaa ottaa myös ystävä tai perheenjäsen!IMG_7041

Selaa mielenkiintoisia kohteita retkikartta.fi-palvelusta.kartta

Haastetta varten voit kartoittaa uusia ja erilaisia luontokohteita osoitteista www.retkikartta.fi, www.luontoon.fi tai www.eraluvat.fi. Muista myös kotikuntasi nettisivut. Ja mikä parasta, metsässä ei ole aukioloaikaa. Jokamiehenoikeuksilla voit liikkua miltei missä vaan.

Ja vielä lopuksi vinkki: Kamera tai lämmin kaakao saattavat tehdä liikunnasta viileässä syyssäässä vielä himpun verran makeampaa ja liikuttavampaa.

Teksti ja kuvat: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

Liikuntatieteiden maisteri Riikka Mansikkaviita työskentelee erikoissuunnittelijana Metsähallituksen luontopalveluissa. Helpoiten Riikan löytää vapaa-ajalla hiihtämästä, suunnistamasta, juoksulenkiltä tai valokuvaamasta. Tavoitteena Riikalla on viettää joka päivä vähintään kaksi tuntia ulkona pysyäkseen reippaana sekä testata uusia tapoja liikkua luonnossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s