Haamu liikkeellä: sielunruokapyöräilyä ja makkaranpaistoa Paistjärvellä

Maastopyöräily on mukavaa ulkoilua ja aloin heti innolla suunnitella retkeä Paistjärven suojelualueelle, kun se osui kohdalleni maastopyöräilyn haamuretkeilijöiden arvonnassa. Retkeilyseuraksi meille tuntemattomaan kohteeseen sain houkuteltua mieheni, joka on lajista vähintään yhtä innostunut kuin minäkin. Retken suunnittelu alkoikin yhdessä etsien netistä kohteen sijaintia kartalta ja tutustuen alueen karttoihin Luontoon.fi -palvelun kautta. Sivuilla kerrottiin tarpeellista tietoa alueen harrastusmahdollisuuksista, mutta maastopyöräilystä oli vain lyhyt maininta. Tämä oli tiedossa oleva asia, sillä alueella ei varsinaisesti ole maastopyöräilyyn merkittyjä reittejä.

Pyöräily onnistuu kuitenkin mainiosti alueella kulkevilla metsäteillä. Pääasia olikin, että paikka löytyi kartalta. Myös ajo-ohjeet löytyivät Luontoon.fi -sivulta. Retkemme varsinaista reittiä päätimme suunnitella tarkemmin vasta saavuttuamme paikan päälle, koska etukäteen ei ollut käsitystä sen paremmin maastosta kuin siitä millaisia retkipolut ja metsätiet paikan päällä olisivat.

Kuva: Haamuretkeilijä

Kuva: Haamuretkeilijä

Syyskuisena lauantaiaamuna lähdimmekin hyvin tankanneina Hämeenlinnasta kohti kohdettamme. Maastopyöräily kuluttaa energiaa, joten retkipäivänä on hyvä tankata kunnon aamupala. Mukaan kannattaa ottaa myös sopivasti retkievästä ja -juomaa.

Tavoitteenamme oli ensin ajaa Sonnasen pysäköintialueelle, jonne Luontoon.fi -palvelun mukaan käännyttäisiin Kouvolan tieltä noin viiden kilometrin ajon jälkeen vasemmalle Mäntyharju-Heinola-tielle. Matkalla molemmat huomasimme, että ohi vilahti tuttu tienviitta: Voikoski! Ajoimme kuitenkin iloisesti ohi etsien Mäntyharju-Heinola tienviittaa, kunnes alkoi tuntua, että olisikohan sittenkin pitänyt kääntyä jo siitä Voikoskelle päin? Käännyimme takaisin ja huomasimme toisesta suunnasta tullessamme, että Voikoskelle kääntyvän tien numero on 4143, joten sinnehän sitä sitten pitikin kääntyä! Palautteeni perusteella ohjetta onkin nyt tarkennettu Luontoon.fi -palvelussa.

Kuva: Haamuretkeilijä

Kuva: Haamuretkeilijä

Sonnasen parkkialue löytyi helposti tien 4143 varrelta. Paikalta löytyi infotaulu ja taulusta kätevästi alueen kartta, josta otin kännykällä valokuvan. Kuvan ottaminen on käytännöllinen idea, jos mukana ei ole alueen paperikarttaa. Karttaan tutustuttuamme päätimme viedä automme parkkiin Ketturiutalle. Ennen maastoon lähtöä oli hyvä hetki nauttia kahvia ja eväsleipiä sekä ihailla kaunista maisemaa ja kirkasvetistä järven hiekkarantaa!

Ketturiutalla suunnittelimme reitin kohti Pirunkirkkoa ja sitten sieltä takaisin. Reitti kulki pitkin polkuja ja teitä välietappeina Kannaksen ranta, Niinilampi, Pirunkirkko, Simonlampi, Niinilampi, Sonnanen ja lopulta takaisin aamuiseen lähtöpaikkaamme Ketturiutalle.

Kuva: Haamuretkeilijä

Kuva: Haamuretkeilijä

Ennen Pirunkirkon ja Niinilammen tienhaaraa harhailimme hieman ylittäessämme asfalttisen Heinola-Mäntyharju -tien. Kännykän karttamme teki meille kepposen ja ajoimme jonkin matkaa turhaan Heinolan suuntaan. Loppujen lopuksi tämä tienhaara oli kuitenkin helppo löytää, kunhan hoksasimme missä kohtaa olimme kartalla. Kesiön tielle voisi kuitenkin lisätä opaskyltin Niinilammelle, Pirunkirkolle ja Simonlammelle.

Ensimmäisen kerran Niinilammen ohi mennessä totesimme, että kierretään vielä lenkki Pirunkirkolle ja sieltä Simonlammen kautta takaisin Niinilammelle, jossa oli hyvin kutsuvan näköinen nuotiopaikka. Olihan siellä oikein mukavaa, hyvin ajettavaa polkua, mutta tulihan niitä haasteitakin. Itse nähtävyys, Pirunkirkko, oli kyllä näkemisen ja kokemisen arvoinen! Huikea paikka. Niinilammella pidimme pidemmän tauon makkaranuotiolla.

Kuva: Haamuretkeilijä

Kuva: Haamuretkeilijä

Kaiken kaikkiaan maastopyörällä pääsi kohtuullisen hyvin myös alueen polkuja pitkin. Toki reitillä oli kiviä, juurakoita ynnä muuta. Haastavimpia paikkoja olivat poluille kaatuneet puunrungot, joita riitti matkamme varrelle suhteellisen paljon. Muuten reittivalinta onnistui hyvin ja maisemat olivat hyvin kauniita. Niissä sielu lepäsi. Metsä on muutenkin rauhoittava ympäristö, ja pikkulinnutkin olivat juuri tuona syksyisenä päivänä kovasti laulutuulella. Kurkiauroja kuului myös olevan liikenteessä.

Kotiin päästyämme oli onnistuneen ulkoilupäivän jälkeen rentouttavaa nauttia kotisaunasta ja hyvästä ateriasta rakkaan mieheni kanssa.

Teksti: Haamuretkeilijä

Metsähallituksen luontopalvelut rekrytoi elokuussa 2014 haamuretkeilijöitä (Mystery Shopper, Quality Hunter) arvioimaan eri kohteitaan maastopyöräilyn näkökulmasta. Haamuretkeilijän tehtävänä on tutustua nimettömänä ja tavallista maastopyöräilijää esittäen tiettyyn kohteeseen, sen palveluihin ja palvelurakenteisiin sekä tehdä niistä havaintoja. Retken jälkeen haamut antavat palautetta palvelujen toimivuudesta ja kertovat mieleen tulleista kehittämisideoista Metsähallitukselle. Maastopyöräilyn haamuretkeily jatkuu vuoteen 2015.

2 ajatusta artikkelista “Haamu liikkeellä: sielunruokapyöräilyä ja makkaranpaistoa Paistjärvellä

  1. Brandi

    I'd like to meet Frederick Douglass, and discuss his life, experiences, and how he came to be so full of wisdom despite being a slave in early life. ~Bqroailoeulis.girl@yahoo.com

    Vastaa
  2. kredite online berechnen

    John,Given this, what would you recommend as a source for more information? I’ve been moderately successful at day-trading for the past six months, but everything I read seems to indicate my trading personality lends itself much more strongly to currency trading.I’ve started a bit (with teensey increments) but the lack of a volume measure has me feeling completely blind.Any thoughts or recommendations?All ears,- Mike

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s