Mars metsään! Hankeharjoittelijan ajatuksia luontoliikunnan lisäämiseksi

Luonnossa liikkuminen on mielestäni yksi hienoimmista tavoista hemmotella itseään. Mikä voisikaan olla parempaa kuin vetäytyä kaupungin sykkeestä lähimetsien poluille? Arjen vaatimukset, elämän hektisyys ja kiireen tuntu helpottavat. Lisäksi aika katoaa metsässä. Suorittaminen unohtuu, ja voit keskittyä itseesi, olla oman aikasi herra. Vaikka kaikki aistit ovatkin valppaina luonnossa, ei tietotulva tunnu hyökkäävältä.

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Seuraavalla kerralla, kun olet luonnon äärellä, pysähdypä hetkeksi ja keskity aistimaan. Kuuntele luonnon rauhoittavia ääniä, haistele raitista ilmaa ja kuulostele tuntemuksiasi. Heitä vaikka jalkineet pois ja tunne maaston muodot. Nauti auringon säteiden lämmöstä ihollasi; sateella voit keskittyä tuntemaan sadepisarat kasvoillasi. No, ei sinun oikeasti tarvitse pysähtyä, jos et halua. Hemmottelua ja nautintoa voi olla myös räkäposkella juokseminen rinnettä ylös kaatosateessa tai verenmaku suussa hiihtäminen. Sehän luonnossa onkin parasta: monipuolisten vaihtoehtojen tarjoaminen joka makuun!

Mutta miten saadaan maija ja matti meikäläinen metsään?

Luonto osaksi koulukulttuuria

Vaikka kouluissa tietoa (ja taitoja) jaetaan muun muassa liikunta- ja terveyskasvatuksessa, voisi luontoliikuntataitojen osuutta korostaa osana koulukulttuuria. Nyt, kun on herätty pitkäaikaisen istumisen terveyshaittoihin, olisi aiheellista hyödyntää luontoa myös oppimisympäristönä. Tutkimusten mukaan luontoympäristö lisää oppilaiden tarkkaavuutta, keskittymistä, tietoisuuden tunnetta ja päättelykykyä. Lisäksi fyysinen aktiivisuus lisääntyy ja yhteistyötaidot kehittyvät.

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Luonto oppimisympäristönä vaikuttaisi myös arvoihin, asenteisiin ja uskomuksiin. Kaupan päälle luonto tulisi tutummaksi ja sinne olisi helpompi lähteä myös vapaa-ajalla. Ympäristön vaikutus on suurin heikoimmin menestyville ja keskittymishäiriöistä kärsiville, mikä lisäisi vielä tasa-arvoakin!

Tiedon löytyminen voi olla kiven alla

Tieto ei tästä maailmasta taida loppua. Informaation lisääntyminen ei kuitenkaan ole helpottanut sen löytämistä, vaan ennemminkin päinvastoin.

Oululaisessa Air-hankkeessa havahduttiin kattavan tietolähteen puutteeseen, ja vastaukseksi rakennettiin yhtenäinen tietopankki seudun ulkoilu- ja retkeilykohteista. Perusretkeilijälle ei ole väliä, kuka aluetta hallinnoi, vaan itse toiminta ja palvelut. Kuitenkaan pelkkä tieto riitä liikuttamaan.

Osallistuisitko metsäjoogaan?

Maastoon lähteminen saattaa vaatia tottumattomalta samoilijalta rohkeutta heittäytyä uuteen ja tulla sinuiksi luonnon kanssa. Jos koululiikunnasta jäi käteen lähinnä suksikauhu, mistä apuja?   Eikö olisi hienoa, jos pumppitunnin sijaan voisitkin osallistua kuntosalisi järjestämälle metsäjooga-, lumikenkä- tai luontoseikkailutunnille? Tai kaupungin liikunnanohjaajien vetämille sauvakävelylenkkeille tai umpihankihiihtoon? Lähtisitkö mukaan eläinmuseon oppaiden ohjaamille lintu- ja sieniretkikävelyille?

Itse asiassa taitaa olla se ja sama, kuka toimintaa järjestää, kunhan siihen on helppo osallistua. Yhteiset tutustumiskäynnit voisivat madaltaa omaehtoista luontoon lähtemistä. Suomessakin on paljon erilaisia luonto- ja liikuntajärjestöjä, joihin kuuluvilla ulkoilu on osa elämäntapaa ja harrastus. Eri toimijoiden välistä yhteistyötä kehittämällä ja vahvistamalla voisi synnyttää erilaisia toimintatapoja, luoda antoisaa yhteistyötä, saada näkyvyyttä eri liikuntamuodoille ja lisätä luonnossa liikkumista.

Entä jos et enää pärjää yksin luonnossa? Luonto liikuttamaan -hankkeessa kokeiltiin toimintaa, jossa Joensuussa terveysalan opiskelijoiden koulutukseen kytkettiin palvelutalon asukkaiden ulkoiluttaminen. Ilmeisesti uutisointi herätti kiinnostuksen, ja mahdollisesti kokeilu laajenee erään järjestön vapaaehtoisten pyörittämäksi toiminnaksi. Ajatusta voisi laajentaa koskemaan myös sairaaloiden vuodepotilaita ja muita tukea tarvitsevia.

Luonto osaksi terveydenhoitoa

Perinteisesti kaupunkien ja terveydenhuollon liikunnanohjaus on suuntautunut omiin liikuntalaitoksiin kuten kuntosalille ja uimahallille. Kuitenkin näyttäisi siltä, että luonnossa liikkuminen madaltaa kynnystä seuraavaan kertaan. Lisäksi luontoympäristö kohottaa mielialaa ja näyttää houkuttelevan liikkumaan useammin.

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Luonto liikuttamaan -hankkeen tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja, kuten luonnossa liikkumisen yhdistämistä terveydenhuoltoon. Esimerkiksi Japanissa on jo sertifioituja terveysmetsiä. Ehkäpä meilläkin tulevaisuudessa lääkärit antavat perinteisen pillerireseptin sijaan metsäreseptin stressin lievittämiseksi ja mielialan nostamiseksi. Voisivatko ravitsemusterapeutitkin jalkautua vastaanotoilta ja opettaa luonnonantimien hyödyntämistä ruokavaliossa luonnon helmoissa? Auttaisiko konkretian tuominen, ruoan alkuperän tunteminen sekä suomalaisen luonnon mahdollisuuksien ymmärtäminen myös terveellisen, tasapainoisen ruokavalion koostamisessa?

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Luontoliikuntaa vai välineurheilua?

Vaikka luonnossa liikkuminen luonnistuu ilman high tech -välineitä, voivat välineet tehdä ulkoilusta miellyttävämpää ja monipuolisempaa. Perinteisesti jokaisella on ollut omat sukset ja välineet, mutta lajikirjon kasvaessa eri lajien kokeilemisen kynnystä voisivat madaltaa hyvät vuokraus- ja lainausmahdollisuudet. Hiihtokeskuksista voi tietysti vuokrata laskuvälineitä ja kevätjäillä on mahdollista viilettää vuokraluistimilla. Osassa kirjastojakin voi lainata liikuntavälineitä.

Suunta on siis hyvä, mutta lisää kaivataan! Olisikin hienoa, jos jostakin saisi talvella kokeiluun lumikenkiä, kelkkoja ja suksia. Kesällä tarjonnassa voisi olla vesi- ja pihapelejä, pesäpallovälineitä, kajakkeja sekä telttailu- ja retkeilyvälineitä.

Luontoliikunnasta boostia työelämään

Ranskassa on menossa kokeilu, jossa työmatkapyöräilystä maksetaan kilometrikorvaus. Suomessakin työpaikoilla on herätty työntekijöiden jaksamiseen. Luontoliikunnalla on monia mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseksi. Miltä kuulostaisivat työsuhdepyörät – autojen sijaan?  Luonnossa liikkuminen työajalla? Erilaiset liikuntavälineet työpaikoille kimppalahjoiksi? Pikkujoulut ja firmapäivät metsälaavulla hotellibaarin sijaan? Saattaisipa käydä vielä niin, että sairauspoissaolot vähenisivät ja tehokkuus lisääntyisi.

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Kuva: Metsähallitus / Susanna Ylinen

Lähiluontopaikkojen helppo saavutettavuus, läheisyys ja miellyttävät katkeamattomat kevyenliikenteen reitit ovat edellytys liikkumiselle. Verotusta voisi suunnata vielä enemmän terveyttä tukeviin valintoihin. Verovähennyksiä luontoliikuntapalveluista ja -välineistä? Tietystikään ei pidä unohtaa kuunnella asukkaiden näkemyksiä palveluiden laadusta ja tarpeesta. Selkeät opasteet ja kartat, turvalliset ja hyvin merkityt reitit voivat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta eivät niitä ole. Tavaransäilytystilat ja suihkumahdollisuus voisivat helpottaa luonnossa liikkumisen livauttamista arkeen. Ja ja..

Huh! Ajatuksen juoksu vain kiihdyttää vauhtiaan. Taidanpa taas lähteä illalla selvittämään ajatuksiani Puijon metsiin.

Helli ja hemmottelehan sinäkin itseäsi – ja mene metsään!

Teksti: Susanna Ylinen

Terveyskasvatuksen maisteriopiskelija Jyväskylän yliopistosta sai tutustua Luonto liikuttamaan -hankkeeseen osana opintoihin kuuluvaa työharjoittelujaksoa. Kun opiskelija kuuli huhuja hankkeesta, jossa yhdistyivät luonto, liikkuminen ja Puijo (melkein keskellä Kuopiota sijaitseva luonnonsuojelu- ja virkistysalue), hän oli myyty eikä voinut vastustaa kiusausta ottaa yhteyttä hankkeen projektipäällikkö Kati Vähäsarjaan. Harjoittelun jälkeen yhteistyö jatkuu gradun merkeissä.

4 ajatusta artikkelista “Mars metsään! Hankeharjoittelijan ajatuksia luontoliikunnan lisäämiseksi

 1. kativahasarja

  Kiitos Johanna kommenteista! Luokasta luontoon -hanke on erinomainen juttu! Kannattaa tosiaan tarkistaa säännöllisesti paikallisyhdistysten monipuolinen ulkoilutoiminta ja välinevuokraus ja lähteä mukaan toimintaan.

  Vastaa
 2. Susanna

  Hei,

  Ja kiitokset kommenteista!

  Luokasta luontoon -hanke on erittäin ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Jään mielelläni seuraamaan hanketta ja sen uutisointia! Toivottavasti hanke synnyttää pysyviä uusia käytänteitä – myös ylemmille luokille ja toiselle asteelle!

  Hienoa, että Suomen Ladun paikallisyhdistyksiltä saa välineitä lainaan. Myös retkeilysivusto relaan kautta voi vuokrata yksityisiltä ihmisiltä retkeilyvälineitä. Vielä, kun tietoisuus mahdollisuuksista lisääntyisi ja lisäisi kysyntää ja tarjontaa – ja luonnossa liikkumista!

  Vastaa
 3. Paluuviite: Luonto minussa | Ilottelua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s