Haamu päiväretkellä Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuisto on Suomen tunnetuin kansallismaisema. Laaja polku- ja latuverkosto sekä monipuoliset palvelut tekevät Kolista ihanteellisen kohteen niin päiväretkeilijälle kuin vaeltajalle.

Kuva: Metsähallitus / Minna Koramo

Kuva: Metsähallitus / Minna Koramo

Vierailtuani Kolin luontokeskus Ukolla suuntasin patikoimaan pienen reitin parkkipaikalta Mäkrään ja Ukko-Kolin kautta takaisin luontokeskukselle. Ennen lähtöä tiedustelin vinkkejä reittivalintaan luontokeskukselta, ja sainkin sieltä mainiota palvelua. Myös ohjelmapalvelut ja Kolin kansallispuistoa esittelevä näyttely olivat erinomaiset.

Päätin kokeilla reitin kulkemista pelkästään opastusviittojen avulla. Ne osoittautuivat erittäin selkeiksi, ja varsinkin välimatkatiedoista oli hyötyä kartattomalle kulkijalle. Aurinkoisesta ja lämpimästä elokuun illasta huolimatta en kohdannut polullani muita kulkijoita.

Muistikuvani reitistä olivat jostain ammoisilta ajoilta, jolloin polut olivat juurakkoiset, kiviset ja sateella erittäin liukkaat. Yllätyin huomatessani polun olevan nykyään sorapäällysteinen. Hyvin hoidettu reitti kallioille sopii suurillekin kulkijamäärille. Mielestäni esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuvat voivat hyvin kulkea niitä pitkin. Näin myös perheen pienimmät pääsevät ihailemaan Pielisille avautuvaa saarten täplittämää järvimaisemaa.

Roskaisuus ja jätteet polun varrella hämmästyttivät ja masensivat. Paperiroskaa, tupakantumppeja, hedelmänkuoria ja jopa muovipulloja lojui siellä täällä. Kunpa ihmiset muistaisivat roskattoman retkeilyn periaatteet eivätkä jättäisi jätteitään suojelualueille!

Luontosuhteen muodostuminen alkaa jo lapsena ja kehittyy jokaisen luontokokemuksen myötä aikuisuuteen asti. Siksi erilaisten kulkijoiden huomioiminen on tärkeää. Kolilla tässä on onnistuttu hyvin. Toivoisin kuitenkin, että helposta saavutettavuudesta huolimatta ihmiset muistaisivat, että omien roskien pois vieminen takaa huikean luontoelämyksen myös seuraavalle vierailijalle. Kansallismaisema kuuluu kaikille – roskattomana.

Teksti: Haamuretkeilijä

Metsähallituksen luontopalvelut rekrytoi vuonna 2013 haamuretkeilijöitä (mystery shopper, quality hunter) yhteistyökumppaninsa Suomen Ladun jäsenistöstä. Haamuretkeilijät retkeilivät omatoimisesti ja anonyymisti kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla tehtävänään arvioida ja auttaa kehittämään retkikohteita. Retkitarinat on kirjoitettu haamujen tarinoiden pohjalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s