Luonto osana harrastusta: Kurkistus Kaappihämähäkkien ja Metsäsusien puuhiin

Päivärinteen Kaappihämähäkkien kololla aloitellaan kevään toiseksi viimeistä partiokertaa. ”Olen keittänyt teille tällä kertaa puuroa”, tuumaa sudenpentujen johtaja eli akela Päivi Lohilahti-Mällinen hymyillen ja nostaa ison kattilan pöydälle. Pojat hiljenevät.

Niklas ja Jere liittyivät Muhoksen Metsänkävijöihin kaksi vuotta sitten, kun Päivärinteelle perustettiin oma sudenpentujen ryhmä, Kaappihämähäkit. Siitä lähtien sudenpennut eli sudarit ovat kokoontuneet viikoittain kololla tai muissa partion järjestämissä tapahtumissa, kuten vierailuilla, retkillä tai leireillä. Muhoksella toimii tällä hetkellä kolme sudenpenturyhmää, joista Metsäsudet ja Sammalsudet kokoontuvat kirkonkylällä ja Kaappihämähäkit Päivärinteellä. Iältään sudenpennut ovat 7–9-vuotiaita, ja ryhmien koko on vaihdellut vuosien aikana 4­–14 sudenpennun välillä.

”Puurokattila”. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

”Puurokattila”. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

Tällä kerralla Kaappihämähäkkien ryhmän on tarkoitus askarrella omat partiomaskotit ”puurosta”, mikä paljastuu poikien helpotukseksi lopulta paperimassaksi.

Sudenpennun äidin näkökulmasta katsottuna partio on erinomainen harrastus. Monipuolisten aktiviteettien ja tärkeiden taitojen opettelun lomassa lapselle kehittyy partiossa valmiuksia, joita hän tarvitsee myös omassa elämässään. Koloilloissa opetellaan muun muassa erä-, leiri- ja kansalaistaitoja, johtamista sekä sosiaalisuutta ja luovaa ajattelua. Lisäksi harjoitellaan kädentaitoja ja luonnontuntemukseen ja -suojeluun liittyvää osaamista. Näitä taitoja harjoittelemalla valmistaudutaan partioretkiin, -kisoihin, -leireihin ja -vaelluksiin, mutta ne ovat tärkeitä taitoja myös lapsen ja nuoren elämänpolun varrella.

Partiossa opittujen tärkeiden taitojen lisäksi luontoympäristöllä on hyvin keskeinen merkitys partion toiminnassa. Suuri osa partion käytännön toiminnasta tapahtuu luonnossa, joka tarjoaa fyysisen ympäristön lisäksi mahdollisuuden rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja virkistäytymiseen. Luonnossa liikkumisella on todettu olevan vaikutusta muun muassa lapsen minäkuvan selkiintymiseen, itsetunnon vahvistumiseen ja stressioireiden helpottumiseen. Lisäksi luonnossa harrastaminen lisää myönteistä kehitystä lapsen mielikuvituksessa, aloitteellisuudessa, havainto- ja yhteistyökyvyissä sekä sosiaalisissa taidoissa. Luonnossa liikkumisen on todettukin kehittävän lasta monilta osin ja tukevan lapsen kasvua ja kehitystä.

Mikä sai pojat liittymään partioon?

Niklas kertoo, että hän halusi oppia ”tärkeitä taitoja”. Näitä tärkeitä taitoja onkin kertynyt pojille jo useita. He ovat merkkien perusteella suorittaneet ainakin ensiapu-, leirikokki-, nuotio- ja suunnistusmerkit. Merkkien kerääminen on ollut pojista mukavaa ja helppoa. ”On pitänyt vain tehdä niin kuin on neuvottu”, jatkaa Jere. Ohjeiden kuuntelu ja niiden omaksuminen on selvästi ollut vaivatonta, ja taitojen käytäntöön vieminen on merkkien perusteella onnistunut tältä kaksikolta.

Sudenpentujen jälkimerkkejä. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

Sudenpentujen jälkimerkkejä. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

”Ollaan opittu tekemään nuotio ja vuolemaan”, 9-vuotias Niklas luettelee innoissaan. Partion akela muistuttaa, että puukon käyttöä pitää opetella ensin aikuisen johdolla, jotta sen käyttö olisi turvallista.

Partiossa tärkeää onkin juuri tekemisen ja kokemisen kautta havainnointi ja oppiminen. Toiminta lisää lapsien itseluottamusta ja rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin.

Toimintaa ei Päivärinteen sudareista puutu. ”Tämä ryhmä on selkeästi tykännyt ulkoilusta ja ulkoleikeistä. Yli puolet koloilloista olemmekin leikkineet lähimaastoissa. On hienoa, että meillä on täällä mahdollisuus pitää koloiltoja ulkona ja purkaa samalla energiaa”, jatkaa Päivi-akela.

Partiomaskotit alkavat valmistua juttelun lomassa, ja ne jätetään kuivamaan seuraavaa kertaa varten. Lopuksi mennään vielä ulos tuulettumaan.

Niklas vauhdissa. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

Niklas vauhdissa. Kuva: Metsähallitus / Sari Pulkka

Metsäsudet retkeilevät Liimanninkoskella

Toinen Muhoksen kirkonkylän ryhmistä, Metsäsudet, kokoontui viettämään kevään viimeistä partiokertaa perheretken merkeissä. Retkikohteeksi valittiin Liimanninkoski, (http://www.luontoon.fi/retkikohteet/muutalueet/liimanninkoski/Sivut/Default.aspx), joka on osa Oulun seudun ulkoilukohdeverkostoa.

Onni, Erkka ja Jonne liittyivät partioon viime syksynä. Kyselykierros paljasti, että myös he liittyivät partioon luonnossa liikkumisen ja uusien taitojen oppimisen innoittamina. Myös äideillä tuntui olevan osuutta partioon liittymiseen.

Onni, Erkka ja Jonne Liimanninkoskella retkeilemässä. Kuva: Metsähallitus / Raija Kärenlampi

Onni, Erkka ja Jonne Liimanninkoskella retkeilemässä. Kuva: Metsähallitus / Raija Kärenlampi

Äidit ovat kaukaa viisaita, sillä partiossa on Erkan mukaan opeteltu porkkanoiden kuorimista. Tämän uuden taidon myötä äiti onkin saanut oivan apurin keittiöön, sillä Erkka halusi heti partion jälkeen harjoitella perunankuorimista myös kotona.

Pojista mukavinta partiossa on luonnossa oleminen sekä leireily. Viime keväänä Muhoksen Metsänkävijöiden kaikki kolme sudenpenturyhmää leireilivät yhdessä Muhoksen ampumaradan majalla. Siellä opeteltiin muun muassa sääntöjen noudattamista, ulkoiltiin paljon ja tutustuttiin toisiin sudenpenturyhmiin. Samana keväänä pidettiin Oulussa Sudenpentu- ja seikkailijakilpailu, jossa Metsäsudet edusti hienosti Muhoksen Metsänkävijöitä sudenpentujen sarjassa.

Metsäsudet Sudenpentu ja seikkailija kisassa. Kuva: Metsähallitus / Raija Kärenlampi

Metsäsudet Sudenpentu ja seikkailija kisassa. Kuva: Metsähallitus / Raija Kärenlampi

Kun partion akela Raija kysyy retken lopuksi pojilta, aikovatko he jatkaa ensi syksynä partiossa, vastaus tulee kuin yhdestä suusta: ”Joooo!”

Mikäli haluat enemmän tietoa partiosta tai haluat liittyä mukaan, otathan yhteyttä lähimpään partiolippukuntaan (www.partio.fi).

Teksti: Metsähallitus / Sari Pulkka

Filosofian maisteri Sari Pulkka on työskennellyt OpenAir-hankekokonaisuuden suunnittelijana Oulussa keväällä 2014. Sarin harrastuksiin kuuluvat muun muassa ulkoilu, marttailu ja sählyn pelaaminen. Hän toivoisi, että nykyajan lapsia kannustettaisiin enemmän luonnossa liikkumiseen. Lapset kyllä tykkäävät lähteä eväsretkille, kunhan on joku, joka vie ne sinne…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s