Melontaa ja molskahduksia maahanmuuttajien kanssa

Melonta on hauskaa! Kuva: Mari Jannela

Melonta on hauskaa! Kuva: Mari Jannela

Melonta on yksi hienoimmista tavoista liikkua luonnossa, äänettömästi ja sulavasti lipuen. Toukokuun lopun lämmin sää, peilityyni Pielinen ja kesään heräilevä luonto loivat lieksalaisille maahanmuuttajille upeat olosuhteet tutustua lajin saloihin. Melontaan tutustunut ryhmä koostui somalialaistaustaisista parikymppisistä maahanmuuttajamiehistä. Aloittelija oppii melonnan perustaidot helposti, mutta vesi tuo myös omat haasteensa, kun liikkeelle lähdetään täysin nollatilanteesta. Ryhmämme kanssa varotoimien on hyvä olla kunnossa, sillä heillä on pilkettä silmäkulmassa ja vauhti voi toisinaan ylittää taidot. Täysin kuivana ei tästäkään reissusta selvitty.

Ensin kuunnellaan lajin perusteita ja tutustutaan välineisiin. Kuva: Metsähallitus /  Viljo Kuuluvainen

Ensin kuunnellaan lajin perusteita ja tutustutaan välineisiin. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Mikä on kajakki? Entä mela? Mitä ylipäätään on melonta? Ryhmäläisten saapuessa rantaan naamat olivat kysymysmerkkeinä. Kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta lajista, joten liikkeelle lähdettiin varusteiden esittelystä. Varusteiden jälkeen vuorossa oli kuivaharjoittelua kajakkiin istumisesta ja sieltä poistumisesta. Monestihan nämä ovat ne kriittisimmät kohdat kaatumista ajatellen. Homma alkoi kuitenkin sujua, ja kaikki saatiin vesille ilman sukelluksia ja iloisin mielin. Oli hienoa huomata, että kaikilla oli uskallusta kokeilla uutta lajia eikä vesi aiheuttanut heille sen kummempia pelkoja.

Kuivaharjoittelu on paikallaan, ettei itse melomisesta tule todella märkää. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Kuivaharjoittelu on paikallaan, ettei itse melomisesta tule todella märkää. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Tyyni sää suosi matkantekoa, kun suuntasimme kajakkien keulat Pieliseltä kohti Lieksanjokea. Suurimmalla osalla melonta sujui erittäin hyvin siihen nähden, että he olivat juuri äsken kuulleet ensimmäistä kertaa lajista. Yksi sankari jäi hieman taaemmaksi ohjaajan kanssa, kun muut suuntasivat kiertämään kääntöpaikkana toimineen rautatiesillan. Ja sittenhän se tapahtui. Nimittäin molskahdus. Taaemmaksi jääneen kaverin kajakki kaatui joen virtauksissa lähellä rantaa. Onneksi ohjaaja oli vieressä ja hinasi uimarin nopeasti rantaan. Kaverilla oli kuitenkin asenne kunnossa, ja viileästä uimakeikasta huolimatta hän halusi ehdottomasti meloa vielä mukanamme satamaan.

Rantautuminen sujui ilman kommelluksia, ja retken tapahtumia oli mukava kertailla eväiden syönnin lomassa. Eväät tietenkin huuhdeltiin alas retkijuomien klassikolla – pillimehulla. Kahviakin oli tarjolla, mutta sen menekkiä vähensi sokerin unohtuminen matkasta. Vinkki tulevien retkien järjestäjille: varaa mukaan runsaasti sokeripaloja, sillä niitä nimittäin kuluu ainakin afrikkalaistaustaisilla maahanmuuttajilla.

Eihän tämä melonta kovin vaikeaa ole. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Eihän tämä melonta kovin vaikeaa ole. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Maahanmuuttajien melontaretki oli osa Luonto liikuttamaan -hanketta, jossa tälle ryhmälle on aiemmin järjestetty kaksi lumikenkäilyretkeä Kolilla. Lieksan sosiaalivirasto on koonnut osallistuvan ryhmän, ja tällä kertaa ohjelmasta vastasi paikallinen melontaseura Lieksan Loiske yhdessä paikallisen matkailuyrityksen, Timitran linnan, kanssa. Loiskeen aktiiviharrastajia oli hienosti mukana, mikä olikin tarpeen aloittelevan ryhmän kanssa. Yksi vetäjä aloittelijaa kohden ei välttämättä ole lainkaan liioiteltua, kun kyseessä on osallistujille ensimmäinen melontaretki.

Turvallisesti takaisin satamassa. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Turvallisesti takaisin satamassa. Kuva: Metsähallitus / Viljo Kuuluvainen

Kevään retkien aikana maahanmuuttajaryhmän kanssa on ollut ilo kulkea luonnossa. Heistä huokuu iloisuutta ja ennakkoluulotonta asennetta kokeilla uudenlaisia tapoja liikkua luonnossa. Retket ovat selvästi osoittaneet, että maahanmuuttajien tutustuttamiselle suomalaiseen luontoon on tarvetta. Retkien tavoitteena on ollut lisätä sosiaalitoimiston henkilöstön, järjestöjen ja yritysten osaamista sekä kerätä kokemuksia maahanmuuttajille suunnattujen hyvinvointipalvelujen kehittämistä varten Ohjattujen retkien kautta osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin luonnossa liikkumisen muotoihin ja ennen kaikkea näkevät, että luontoon voi lähteä myös omatoimisesti. Erityisesti Lieksan kaltaisessa erämaakaupungissa tuntuma luonnossa liikkumiseen on tärkeä osa kotoutumista sekä maahanmuuttajien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.

Teksti: Viljo Kuuluvainen

Liikuntatieteiden maisteri Viljo Kuuluvainen työskentelee Luonto liikuttamaan -hankkeen suunnittelijana Lieksassa. Kirjoittaja opettelee maastopyöräilyä kantapään kautta ja kolhuja vastaanottaen. Seuraavaksi suunnitelmissa on Ruunaan kalakantojen verottaminen vapavälinein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s