Naamioitua liikuntaa

Moni ihminen on ainakin henkisesti allerginen liikunnalle. Tietoa liikunnan terveysvaikutuksista on saatavilla niin paljon ja helposti, ettei kukaan voi väittää olevansa täysin ulalla liikunnan hyödyistä. Silti vain vähemmistö ihmisistä liikkuu terveytensä kannalta riittävästi ja samalla liikunnan puutteesta johtuvista vaivoista kärsii yhä useampi.

On selvää, että suurta osaa ihmisistä etoo koko liikunnan käsite. Mikään liikuntapropaganda ei saa heitä lähtemään kuntosaleille ja palloiluhalleille hikoilemaan. Syitä tähän voi olla monia, mutta usein ne liittyvät nuoruudessa saatuihin negatiivisiin kokemuksiin liikunnasta. Ratkaisu laajoja massoja koskevaan ongelmaan ei löydy himoliikkujien urheiluseuroista tai kiiltävistä kuntokeskuksista. Ihmiset pitää huijata tai vähintäänkin hämätä liikkumaan muiden koukkujen avulla.

Liikunta pitää naamioida niin, etteivät ihmiset välttämättä edes tajua harrastavansa liikuntaa. Motiivi pitää löytyä jostain muualta kuin terveydestä ja suorittamisesta. Mikä olisikaan parempi ratkaisu toteuttaa tätä suurta hämäystä kuin luonto sen tarjoamine lukuisine mahdollisuuksineen? Moni ihminen liikkuu aktiivisesti luonnossa oman harrastuksensa parissa, vaikka ensisijainen motiivi ei suinkaan ole liikunta tai terveys.

Kuva: Metsähallitus/Tea Karvinen

Kuva: Metsähallitus/Tea Karvinen

Luontoon ihmisiä vievät monet kiinnostuksen kohteet, ja yleensä aina harrastukseen liittyy myös fyysistä aktiivisuutta. Motiivina voi olla luonto itsessään, sen ilmiöiden, maisemien ja eliöiden havainnointi ja tutkiminen. Suuri joukko ihmisiä liikkuu metsissä marjojen kuvat silmissään kiiluen, metsästäen tai kaloja pyytäen. Makuelämyksistä ja ruoanlaitosta kiinnostuneille luonto tarjoaa upeita raaka-aineita, joiden perässä liikkuessa saa tarvittavaa fyysistä aktiivisuutta ja henkistä hyvinvointia. Moni taas on kiinnostunut kulttuuriperintöön ja sotahistoriaan liittyvistä kohteista. Näitä kohteita paremmin esille tuoden voitaisiin houkutella vielä paljon enemmän ihmisiä luontoon liikkumaan. Erityisesti moni mies on kiinnostunut teknologiasta, ja heille geokätköily sopii syöttinä luontoliikuntaan kuin gps-laite kouraan.

Esimerkkien listaa voisi jatkaa vielä pitkään, mutta oleellista on huomata, että ihmisiä voidaan houkutella luontoon liikkumaan heidän erilaisten mielenkiinnon kohteidensa avulla. Luonnon ja siihen kytkeytyvien harrastusten kautta voidaan saavuttaa juuri niitä henkilöitä, jotka muuten kiertävät liikuntapaikat kaukaa. Paasaus liikunnasta ja terveyshyödyistä voi toimia joillekin, mutta erilaisille ihmisille löytyy erilaisia koukkuja, joihin tarttua. Emmekä edes huomaa nielleemme luontoliikunnan naamioitua syöttiä.

Teksti: Viljo Kuuluvainen

Liikuntatieteiden maisteri Viljo Kuuluvainen työskentelee Luonto liikuttamaan -hankkeen suunnittelijana Lieksassa. Hiljainen hämäläinen pyrkii selviytymään elossa Pohjois-Karjalassa ja levittää samalla luontoliikunnan ilosanomaa. Vapaa-ajalla hän tutustuu alueen upeisiin maisemiin mieluiten maastopyörän selässä ja suksilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s