Parasta Suomen luonnossa puhtaus ja läheisyys – vain vuoret puuttuvat!

Molempien tätä blogia pyörittävien Metsähallituksen projektien yhtenä tavoitteena on tutustuttaa myös muualta Suomeen muuttaneita suomalaiseen luontoon. Erilaisten retkien järjestämisen lisäksi kokoamme tietoa Suomen luonnosta. Muualta Suomeen muuttaneilta on kysytty kokemuksia Suomen luonnosta. Luontoon mennään harrastaan liikuntaa tai vaikkapa valokuvaamaan, mutta myös ruuan hankkiminen on tärkeää.  Suomen retkeilyrakenteita ja palveluita kehuttiin vuolaasti  – olemmeko me suomalaiset itse liiankin kriittisiä muutamaa hajonnutta pitkospuuta kohtaan?  Meidän tulisi olla kiitollisia myös vapaa-ajasta, jolloin on aikaa lenkkeillä, marjastaa, pyöräillä, kävellä lähimetsässä koiran kanssa, vaeltaa tai vaikkapa vaan istuskella kavereiden kanssa nuotiolla. Kaikissa maissa vapaa-ajan harrastuksiin ei ole aikaa.   

Avointa maisemaa Riisitunturilla. Saša työskentelee Oulussa Metsähallituksen kansainvälisen projektin projektipäällikkönä. Lisätietoja tästä Suomen ja Ruotsin rajat ylittävästä yhteistyöhankkeesta voit lukea osoitteesta www.metsa.fi/cbcbothnianbay. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

Avointa maisemaa Riisitunturilla. Saša työskentelee Oulussa Metsähallituksen kansainvälisen projektin projektipäällikkönä. Lisätietoja tästä Suomen ja Ruotsin rajat ylittävästä yhteistyöhankkeesta voit lukea osoitteesta www.metsa.fi/cbcbothnianbay. Kuva: Metsähallitus / Tanja Vallo

Yksi haastateltavistani on slovenialainen Saša, joka on asunut Suomessa viitisen vuotta.  Saša on kotoisin pienestä kylästä Alpeilta. Sloveniassa vuorille kiivetessään nuori nainen tottui näkemään kauas. 

– Suomessa tunturit ovat parhaita.  Avoin tila tuntuu hyvältä, vaikka tuntuu erikoiselta, kun ei ole korkeita paikkoja, mutta silti näkyy tosi kauas, Saša pohtii.

Sašan ensimmäinen kosketus suomalaiseen metsään oli Oulangan tutkimusasema Kuusamossa. Rakkaus suomalaiseen luontoon syttyi juuri tuolla ensimmäisellä reissulla ja Oulanka on edelleen oululaistuneen Sašan mieluisin paikka Suomessa.

– Minulla ei oikeastaan ollut pelkoja tai ennakkoluuloja luontoon liittyen tullessani Suomeen. Olen kotoisin paikasta, jossa on petoeläimiä ja käärmeitä. Minulla ei ollut myöskään pelkoa liikkua yksin maastossa. Tosin soihin en ole tottunut. Suo, johon uppoaa, on pelottava ja kävely suolla tuntuu oudolta, Saša toteaa.

Mieluiten urheilullinen Saša harrastaa luonnossa liikuntaa. Myös rauhoittuminen ja voimien kerääminen on olennainen osa luonnossa liikkumista.  Muita ulkomailta Suomeen muuttavia hän kannustaa lähtemään rohkeasti ulos. Seuraksi voi ottaa vaikkapa hyvän ystävän. 

– Suomen luonnosta löytyy hyvin erilaisia paikkoja.  Ei tarvitse lähteä kauaskaan, Oulun ympäristössäkin on helposti saavutettavia paikkoja.  Kutsukaa kavereita mukaan, jos ei yksin uskalla lähteä ulos.  Suomen luonnossa on aika helppo liikkua. Tietoa on saatavilla paljon ja etukäteen voi valmistautua hyvin, kannustaa Saša.

Teksti: Riikka Mansikkaviita

Liikuntatieteiden maisteri Riikka Mansikkaviita työskentelee Open- ja Air -projektien projektipäällikkönä Oulussa. Helpoiten Riikan löytää vapaa-ajalla hiihtämästä, suunnistamasta, metsäpoluilla juoksemasta tai syömästä retkieväitä. Tavoitteena Riikalla on viettää joka päivä vähintään kaksi tuntia ulkona pysyäkseen reippaana. Parasta hänen työssään on nähdä luonnossa liikkumisen jälkeinen ilo luontopäiviin osallistuvien   kasvoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s