Yhdessä tekemisen meininki

Syksyinen tervehdys Oulusta! Luonto liikuttaa -blogi starttailee pikku hiljaa käyntiin, joten minäkin ajattelin avata kirjoittamisen omalta osaltani. Työskentelen Oulussa kahdessa luontoliikuntaa edistävässä projektissa. Helpoiten minut löytää hiihtämästä, suunnistamasta tai metsäpoluilta juoksemasta. Vaikka ulkona keli pimenee ja pakastuu, ei syksyn lasta pohjoisesta käyvä tuuli haittaa. On aika kaivaa kaapista esiin otsalamput! 

Olemme järjestäneet Oulun Diakonissalaitoksen kanssa reilun vuoden ajan aktiivista toimintaa luonnossa edistääksemme työhyvinvointia ja kuntoutusta sekä syrjäytymisen ehkäisyä. Kohderyhmänä työhyvinvointitoiminnassa ovat Metsähallituksen Oulun toimiston sekä Oulun ensi- ja turvakodin henkilökunta. Kuntoutus- ja syrjäytymisen ehkäisy -osiossa toimintaa järjestetään Oulun Diakonissalaitoksen Tsemppi-, Huusko-, Kitu- ja Starttipaja-projektien asiakkaille. Lisäksi olemme suunnitelleet Diakoniaopiston kanssa lähihoitajille suunnattua luontokurssia osaksi opintoja.

Luontopäivien toteuttamisessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota yhdessä tekemiseen, iloiseen ja rentoon ilmapiiriin, retkille osallistuvien toiveisiin ja saatuun palautteeseen, aktiiviseen liikuntaan ja uusien taitojen opetteluun. Luontopäivien myötä on kalastettu Puolangalla, lumikenkäilty vaarametsien mailla, tarkkailtu tuhansia lintuja Liminganlahdella, tehty luonnonhoitotöitä männyntaimitalkoiden ja puronkunnostustöiden muodossa, suunnistettu kaupungin lähimetsiin, sienestetty jäkäläkankailla ja nautittu viileästä meri-ilmasta.

Kalassa Puolangan Saarijärvellä. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

Kalassa Puolangan Saarijärvellä. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita

Yhtenä projektin tehtävänä on muodostaa Oulun seudulla alueellinen luonto- ja luontoliikuntakohteiden verkosto ja kehittää luontoliikuntakohteisiin liittyvää viestintää. Luontoliikuntakohteiden ylläpitäjät luovat rakenteet ja mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen, kuntoutusohjaajat kannustavat ja vievät asiakkaita luontoon ja oppaat kohteilla varmistavat turvalliset ja monipuoliset elämykset. Avainasemassa toiminnan järjestämisessä on laaja yhteistyö eri toimijoiden välillä. 

Eikä haittaa vaikka joskus mentäisiin metsään…J

Teksti: Riikka Mansikkaviita 

Liikuntatieteiden maisteri Riikka Mansikkaviita työskentelee Open- ja Air -projektien projektipäällikkönä Oulussa. Helpoiten Riikan löytää vapaa-ajalla hiihtämästä, suunnistamasta, metsäpoluilla juoksemasta tai syömästä retkieväitä. Tavoitteena Riikalla on viettää joka päivä vähintään kaksi tuntia ulkona pysyäkseen reippaana. Parasta hänen työssään on nähdä luonnossa liikkumisen jälkeinen ilo luontopäiviin osallistuvien   kasvoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s