Luontoliikunnan lyömätön koostumus

Liikunta on pienestä pitäen ollut tärkeä osa elämääni, ja se on eittämättä edistänyt hyvinvointiani. Alaa opiskellessani ja liikunnan parissa työskennellessäni liikunnan terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat tulleet tutuiksi. Liikunta-alalla ajatukset pyörivät kuitenkin turhan kapeakatseisesti niin sanotussa suoritusliikunnassa ja sen tuottamissa fysiologisissa hyvinvointivaikutuksissa.

Myös omat liikuntaharrastukseni ovat pitkään olleet suorittamista ja keskittymistä lähinnä fyysisen kunnon ylläpitoon. Luontoliikunta on ollut aina mukana valikoimassa, mutta viime vuosina sen määrä ja merkitys minulle ovat koko ajan kasvaneet. Liikkuminen luonnossa on alitajuisesti tuottanut minulle kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka on saanut minut entistä useammin valitsemaan luonnon rakennetun liikuntaympäristön sijaan. Luonto liikuttamaan -hankkeen myötä tämä luontoliikunnan mystinen puoleensavetävyys on alkanut avautua minulle entistä selvemmin.

Kuva: Metsähallitus / Tea Karvinen

Kuva: Metsähallitus / Tea Karvinen

Luonnossa liikkuminen muun muassa alentaa stressiä, laskee verenpainetta ja sykettä. Minusta erityisen mielenkiintoista on ollut lukea luontoliikunnan vaikutuksista henkiseen hyvinvointiin. Luonnnossa liikkumisen on nimittäin osoitettu rentouttavan, parantavan keskittymiskykyä ja vähentävän negatiivisia ajatuksia. Ulkona liikkuminen myös tuntuu kevyemmältä kuin sisäliikunta, mikä motivoi liikkumaan uudestaan. Nämä kaikki vaikutukset ovat täysin järkeenkäypiä myös omalla kohdallani ja ovat varmasti, sitä tiedostamattani, vaikuttaneet luontoliikuntaa suosiviin valintoihini. Harvemmin tällaisia asioita tulee luonnossa liikkuessaan miettineeksi, mutta on hienoa, että luontoliikunnan vaikutuksista on jo olemassa pätevää tutkimustietoa. Toivottavasti tulevat tutkimukset avaavat yhä tarkemmin luontoympäristön vaikutusta ihmisen hyvinvointiin.

Kuva: Metsähallitus / Tea Karvinen

Kuva: Metsähallitus / Tea Karvinen

Tärkeä viesti niin minulle kuin monille muille liikunta-alan tekijöille on, ettei liikkumisen ei aina tarvitse olla hikistä puurtamista tuottaakseen monipuolisia hyvinvointivaikutuksia. Jo rauhallinen liikkuminen luonnossa lisää tietenkin fyysistä aktiivisuutta, mutta ennen kaikkea se kasvattaa hyvinvointia monella muulla tavalla. Luontoliikunta on monelle tärkeä henkireikä alituisesta kilpailemisesta ja suorittamisesta. Luontoympäristö tarjoaa toisaalta mahtavat mahdollisuudet harrastaa myös kuntoliikuntaa ja urheilua. Luonnossa liikkumisen ei pidä myöskään olla pitkäkestoista tuottaakseen hyvinvointivaikutuksia, vaan myönteiset vaikutukset ovat havaittavissa lyhyilläkin luontokäynneillä. Luontoliikunnan edut ovat siten meidän kaikkien ulottuvillamme vaikka kävelemällä lähimetsässä. Kyseessä onkin todella matalan kynnyksen liikuntamuoto, jonka aloittaminen myöhemmälläkään iällä ei tuota ongelmia. Minullekin luontoliikunnan hienouksien avautuminen on ottanut oman aikansa.

Luonto on tutkimusten mukaan suomalaisten selkeästi suosituin liikuntaympäristö. Ei mikään ihme, sillä luonto pystyy tarjoamaan liikuntaympäristönä lyömättömän paketin hyvinvointivaikutuksia. Usein vielä niin, ettei sitä liikunnaksi tule edes mieltäneensä. Suomalaisia pitääkin onnitella mahtavan liikuntapaikan ja -muodon valinnasta. Silti lähimaastoihin ja kansallispuistoihin mahtuu vielä rutkasti lisää väkeä ammentamaan hyvinvointia. Myös yhteiskunnan näkökulmasta luontoliikunnalla on vielä suuri potentiaali käyttämättä terveyden edistämisessä. Joten ei muuta kuin luontoon liikkumaan kukin omista lähtökohdistaan!

Kirjoittaja nauttimassa luontoliikunnasta. Kuva: Veera Pälvimäki

Kirjoittaja nauttimassa luontoliikunnasta. Kuva: Veera Pälvimäki

Teksti: Viljo Kuuluvainen

Liikuntatieteiden maisteri Viljo Kuuluvainen työskentelee Luonto liikuttamaan -hankkeen suunnittelijana Lieksassa. Hiljainen hämäläinen pyrkii selviytymään elossa Pohjois-Karjalassa ja levittää samalla luontoliikunnan ilosanomaa. Vapaa-ajalla hän tutustuu alueen upeisiin maisemiin mieluiten maastopyörän selässä ja suksilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s